Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

VII-X ст.

Розміщення:

Чернівецька обл., Заставнінський р-н, Ржавинецька сільрада (за даними 1977 р.), с. Ржавинці, за 3 км на на південь від села, ур. Хрінова.

Загальний опис:

Городище складається з 2 концентричних валів. Внутрішній вал огороджує овальну площадку діаметром 24 м. Зовні валу проходить неглибокий рів, а за 6-10 м від нього – зовнішній вал, який на місцевості розміщується трохи нижче, ніж внутрішній вал. Діаметр зовнішнього круглого валу 70 м. Обидві вали збереглися на висоту до 1,5 м. Пiд час розкопок вали були перерiзанi траншеями в пiвденнiй частинi городища. Внутрiшнiй вал шириною 5 м, як показали дослiдження, складається з двох шарів – внутрiшнього, насипаного з камiння, та зовнiшнього, насипаного з глини на ширину 2,5 м. Із зовнiшнього його боку проходить поздовжня площадка шириною 1,5 м, де виявлені плями пропаленої глини діаметром до 1 м, на яких лежало багато попелу, вугілля та перепаленого каміння. Під час розкопок знайдений кам’яний чотириграний стовб та уламки кераміки VIII-X ст.

Городище розташоване в Ржавинському лісі в урочищі Хрінова. Пам’ятник виявлений біля великого слов’янського поселення VIII-X ст. В 1972 р. об’єднаною експедицією Чернівецького держуніверситету та Чернівецького краєзнавчого музею під керівництвом кандидата історичних наук Б.О.Тимощука. В 1973 р. експедиція продовжила дослідження городища. Була виявлена конструкція валів. Під час розкопок знайдено два фрагменти кераміки VIII-X ст. Дослідники вважають городище за рештки слов’янського святилища.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконкому Чернівецької обласної Ради депутатів трудящих № 483 від 14.11.1973 р.

Охоронний № : 184.

Основна бібліографія, архівні дані:

Тимощук Б.О. Звіт про дослідження слов’янських пам’яток VIII-X ст. в Заставнінському районі Чернівецької обл. в 1973 р. / Чернівецький краєзнавчий музей, бібліотека.

Тимощук Б.О. Слов’янські гради північної Буковини.- Ужгород: Карпати, 1975.- С.71-78.

Тимощук Б.О. Слов’яни північної Буковини V-IX ст.- К.,: Наук. думка, 1976.- С. 84-89.