Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 800:647 піксел

Руський Мочар. Церква Різдва пр. богородиці, 1775(7), 1864 р. Світлина 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 105.

Руський Мочар Великоберезнянський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1775 (?), 1864. (УПЦ)

У 1751 р. в Руському Мочарі було 60 здатних до сповіді осіб. Нині в селі є маленька мурована базилічна церква. У селі кажуть, що церкву споруджено в 1775 p., і ця дата була над входом у неї аж до ремонту в 1980-х роках. Напис на одній з ікон свідчить, що церкву споруджено в 1802 р.

Найвірогідніше, храм побудували в 1864 р. (за шематизмом 1915 р.), оскільки в візитації 1751 р. церква в Руській Мочарі не згадують взагалі, а в візитації 1801 р. не згадано про муровану церкву в селі. Але на користь давнішої дати свідчить малий дзвін, відлитий у 1775 р. (два інші дзвони знищили під час Першої світової війни). Великий дзвін відлито на фабриці Ф. Еґрі в 1928 р. за куратора Василя Пайдича. Розповідають, що місцеві євреї допомогли збудувати церкву і виділили ділянку під будівництво. Церква була вкрита дранкою аж до початку 1950-х років, коли дахи перекрили бляхою. У 1980-х роках зробили капітальний ремонт: замінили двері, частину іконостасу, кам’яний престол замінили дерев’яним. У 1991 р. зробили ремонт усередині споруди. Плоску стелю з розписами перетворили на аркову. Повністю замінили старий іконостас, знищили дерев’яні світичі, а дерев’яну люстру замінили скляною. Елементи різьблення до нового іконостасу виконав Й. Волосянський. Збереглися три церковні книги, видані у Львові в 1738 р.

Перед селом стоїть стара мурована каплиця (оновлена в кінці 1980 років). Кажуть, що каплицю збудував якийсь селянин у подяку за своє спасіння. Цього чоловіка переслідували вовки, але дивним чином залишили його саме на тому місці, де тепер стоїть каплиця.