Церква Введення (нова)

Розмір зображення: 800:545 піксел

Розтока. Церква Введення пр. богородиці, 1996 р. Світлина 1996 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 716.

Розтока

Церква Введення пр. богородиці. 1996. (УПЦ)

Нову церкву задумав будувати голова громади Іван Лешенда, якому, за його словами, приснилося навіть місце, де стоятиме храм, а сприяв цій справі районний архітектор Іван Фуцур. Дерев’яну церкву розмірами 17: 9 м почали будувати в 1993 р. місцеві майстри Іван Шкирта і Андрій Дзьобак. Продов -жили спорудження майстри з Івано-Франківщини, але не догодили громаді, бо перекрили наву плоскою стелею.

Дерев’яне склепіння (небо) зробив Федір Фулим. Іконостас вирізьбив майстер з Келечина Василь Сенько. Завершену споруду посвятили в 1996 р. У 1998 р. майстри з Пилипця Федір Костюк та Михайло Пацкун поставили біля церкви зрубну двоярусну дзвіницю, дзвони до якої перенесли із старої дзвіниці.

На жаль, спорудження нової церкви стало причиною розпродажу майна чудової стародавньої пам’ятки – церкви Введення XVII ст. Село добровільно позбулося найбільших своїх цінностей – іконостаса та ікон початку та кінця XVII ст.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 715.