Церква Покрови / Успіння

Люблінський воєвода рекомендував православну церкву в селі зруйнувати (лист до Міністерства віросповідань і публічної освіти від 4 грудня 1937 р.).

В 1937 р. село належало до Холмського повіту [Купріянович Г., Рошенко М. Холмщина – минувшина і теперішність. – Пам’ятки України, 1995 р., № 3].

Перші згадки походять з податкових документів 1531 р. 1 В книзі записів присяг новопосвяченими священиками, заведеній єпископом Атанасієм Пакостою, за 1622 р. є сильно знищений запис священика Карпа, поповича ростоцького. 2 В актовій книзі Холмського гродського суду в записі 1629 р. в списку церков, за які сплачено особливий податок по 1 zł., встановлений 1628 р., згадується і місцева церква. 3 У 1661 р. король Ян Казимир надав грамоту на відновлення церков Холмської єпархії і повернення їх фундушів:

“… багато церков знайдується в дієцезії владиків Холмського і Белзького, так вогнем неприятеля, як і через інші випадки знищених, спустошілих, особливо в землі Холмській і воєвідстві Белзькім… “. 4

Серед переліку знищених церков є і ростоцька. Ймовірно, що десь у XVI ст. була збудована невелика дерев’яна церква, яка простояла до середини XIX ст. У 1869 р. на її місці зведено нову дерев’яну церкву Успення Пр. Богородиці, увінчану двома маківками, а поряд – дерев’яну дзвіницю. 5 З 1875 р. – православна. Зачинена після першої світової війни. Український посольський клуб у 1924 р. звертався з просьбою до польського уряду про відкриття церкви на час Великодних свят, але безрезультатно. 6 Знищена під час акції нищення церков на Холмщині польською владою 8 липня 1938 р. 7

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 165.

2. ЦДІА, фонд 201, опис 1, справа 205, аркуш 191.

4. Акты издаваемые Виленскою комиссиею для разбора древних актов. Том XXVII. – Вильна, 1900. – С. 327-328.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

6. Про відкриття церков на Великодні Свята. // Діло. – Львів, 1924. 4. 91.