Костел св.Михаїла

Костел св.Михаїла

Ropa, gmina Ropa

Kościół parafialny pw. Św. Michała Archanioła w Ropie wzniesiony został w drugiej połowie XVIII wieku przez Wilhelma Siemieńskiego. Ok. 1800 r. świątynia została powiększona przez wzniesienie dwóch kaplic-wież i kruchty ze ślepym portykiem kolumnowym. W 1956 r. do prezbiterium dobudowano nową zakrystię oraz przebudowano kruchtę. Jest to świątynia jednonawowa, zbudowana w stylu barokowym z elementami klasycyzującymi (przedsionek) i hełmami wieżowymi o formach lokalnej architektury cerkiewnej. Zbudowana została w konstrukcji zrębowej, pobita gontami. W dachu znajduje się barokowa, baniasta wieżyczka na sygnaturkę z latarnią. Wieże z kaplicami i kruchta są murowane. Wieńczą je hełmy cebulaste z latarniami. Ściany i stropy kościoła ozdobione są dekoracją malarską o motywach figuralnych wykonaną w 2. połowie XIX w. Świątynia posiada wyposażenie z XVIII-XIX w. Ołtarz główny i dwa ołtarze boczne z 1 połowy XIX w. nawiązują do tradycji barokowej. W ołtarzu głównym znajdują się m.in. obrazy Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny i św. Michała Archanioła z XIX w. Ołtarze w kaplicach pochodzą z początku XX w. Klasycystyczna chrzcielnica wykonana została ok. 1800 r. Późnobarokowa ambona datowana jest na XVIII w., a kamienna kropielnica wykonana została w 1691 r. Kościół otoczony jest murowanym ogrodzeniem, w którym znajduje się murowana dzwonnica wzniesiona w 1. połowie XIX w.

Джерело:

Kościół parafialny pw. Św. Michała Archanioła z 1761 r.; jednonawowy, konstrukcji zrębowej, z murowanymi wieżami i przedsionkiem; wyposażenie z XVIII-XIX w. Kościół pobity gontami. Nawa i prezbiterium nakryte wspólnym dachem wielopołaciowym z barokową, baniastą sygnaturką z latarnią. Wieże z kaplicami i kruchta murowane. Wieńczą je hełmy cebulaste z latarniami. Przy nawie znajdują się dwie kaplice, nad nimi nadbudowane są wieże. Ściany i stropy kościoła ozdobione polichromią o motywach figuralnych z XIX w. Ołtarz główny i dwa ołtarze boczne z 1.połowy XIX w. nawiązują do tradycji barokowej. W ołtarzu głównym m.in. obrazy – Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny i św. Michała Archanioła z XIX w. Ołtarze w kaplicach pochodzą z początku XX w., klasycystyczna chrzcielnica z ok. 1800 r., późnobarokowa ambona z XVIII w., a kamienna kropielnica z 1691 r.