Собор Зішестя святого духа

Мурований собор Зішестя святого духа збудовано 1689 р. і освячено як Троїцький собор. Перебудували його в 1735 – 1749 рр. коштом вдови лубенського полковника А.Маркевича. Реставровано собор у 1970 – 1971 рр. Нині він не функціонує.

Собор розташований в історичному середмісті на посаді давньоруського Ромна посеред Базарного майдану, що знаходиться в зоні найвищої композиційної активності на прузі високого правого берега р. Сули. Завдяки цюмусоборєголовною домінантою міста й округи.

Собор – хрещато-баневий, тринавовий, чотиристовпний, з нартексом, трьома апсидами та трьома банями, поставленими вздовж осі захід – схід. З південного і північного боків будівлі – квадратні у плані тамбури. Споруда належить до храмів гетьманського (державного) жанру і є контамінацією двох традиційних архітектурних типів: тринавового хрещато-ба-невого та тридольного трибаневого.

Собор має підвал, перекритий системою циліндричних склепінь, і хори в західному боці бічних нав, куди ведуть сходи в товщі південної та північної стін. Стіни будівлі – цегляні, потиньковані. Усі попружні арки мають стрілчасті обриси.

Тридільній структурі інтер’єру з висотним роз-криттям кожного з трьох компартиментів середньої нави суперечить екстер’єр пам’ятки – статичний, не-розчленований об’єм, пілястри та фронтони якого не пов’язані з членуваннями інтер’єру.Бані увінчуються верхами вишуканих барокових обрисів з ліхтариками й маківками.

Пам’ятка належить до унікальних, етапних споруд стилю українського Відродження 17 – 18 ст.

В.В.Вечерський