Синява с

Сотенне містечко Білоцерківського полка в 1654 р.

В селі – шість курганів. Один з них доби бронзи досліджено в кінці ХІХ столітті. В західній частині глинища на плато, біля господарського двору колгоспу – могильник черняхівської культури. Неподалік від могильника, в урочищі Берез (на захід від села) – поселення черняхівської культури. В селі на правому березі ріки Гороховатки, біля неглибокого яру та на відносно високому березі Гороховатки – два поселення черняхівської культури. На останньому зібрано також уламки давньоруського посуду. Поблизу села – ще кілька давньоруських поселень.

В літературі згадуються пізньосередньовічні поселення Маківка, Телешівка, Синява.

Готун І.А., Панченко М.В., Шишкін Р.Г., Петраускас А.В. Дослідження в Рокитнянському районі. – “Археологічні дослідження в Україні в 1993 р.”, К., 1997 р., с. 38 – 40.

Список літератури – на сайті «».