Ольшаниця с

Історичні адміністративні поділи

Перша згадка: в 1527 р. кн.К.І.Острозький розбив татар, визволив 10 тис.полонених [Історія міст і сіл УРСР: Київська область. – К.: ГРУРЕ, 1971 р.].

Біля села – скарб римських монет ІІ – ІІІ столітті нашої ери. В долині ріки Рогозівка між селами Ольшаниця та Йосипівка – шість поселень черняхівської кульутри. В 1947 році на гордищі з потужним культурним шаром пізнього середньовіччя знайдено уламки черняхівського посуду та давньоруської кераміки. На березі Гороховатки – неукріплене давньоруське поселення. За два кілометри на північ від північної околиці села (від господарського двору колгоспу «Комінтерн») поміж селами Ольшаниця та Шарки, на високому березі ріки Гороховатки – велике городище ХІ – ХІІІ століть – залишки літописного міста Торчеськ – столиці торських племен (дивіться село Шарки).

Підготували Микола Жарких та Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».