Церква св.Іоана Богослова

Давня церква св.Іоана Богослова існувала до 1879 р. Нова церква збудована у 1857 – 1879 рр. на новому місці – кам’яна, з кам’яною дзвіницею [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 935]. Церква св.Іоанна Богослова відома з 1721 р. В 1740 р. була дерев’яна убога, крита соломою, дзвіниця крита гонтою. В 1748 р. церкву відремонтували, покрили гонтою. За описом 1759 р. – триверха дерев’яна споруда, середній верх круглий, бічні – квадратні. В 1789 – 1790 рр. церкву підняли на кам’яний підмурок, переробили в одноверху. Розміри її були 21:5.5 аршин, висота 18 аршин (14.9:3.9:12.8 м). Проіснувала вона до 1879 р. Кам’яну церкву будували в 1857 – 1879 рр. Вона одноверха, в одному корпусі з дзвіницею [Сецинский Е.И. Исторические сведения о приходах и церквах Подольской епархии: Ушицкий уезд. – Труды Подольского церковного историко-археологического общества, 1916 г., т. 12, с. 195 – 198].

Презента, дана Станіславом Косткою-Садовським Афанасію Громовичу на місце священика в с.Рогізна. 16.12.1780 р. Мова польська. [Сецинский Е.И. Исторические сведения о приходах и церквах Подольской епархии: Ушицкий уезд. – Труды Подольского церковного историко-археологического общества, 1916 г., т. 12, с. 198 – 199].

Рогізна. Церква на південно-східній околиці села, орієнтація вівтаря 100°, до головноі вул. – С2, головний вхід – А3. Спостереження М.І.Жарких, 7 серпня 1995 р.

Більше фотографій: