Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 800:677 піксел

Церква Різдва 12 ст. і мури з брамами 13 – 14 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 79].

Церква Різдва 12 ст.; мури з брамами 13 – 14 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Церква Різдва богородиці 14 – 15 ст.; мури з брамами 14 – 17 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Церква під т. Рожд. Пр. Діви Марії ціла мурована, з одним верхом по середині, а другим формою вежі над бабинцем – на нім завішені дзвони. 7 вікон, підлога виложена щільно камінними квадрами. Одні двері від заходу, а другі менші від полудня покриті желізною бляхою. Сама собою досить гарна, підперта в середині двома камінними стовпами.[Національний музей у Львові. Рукопис латинський in folio № 18 (Visitationes generales per Nic. Szadurski 1759-60), арк. 540]

Джерело: Січинський В. Деревяні дзвіниці і церкви Галицької України XVI – XIX ст. – Льв.: 1925 р., с. 9.

Поруч з ринковою площею стоїть церква Різдва Богородиці (кінець XIV ст.), збудована рогатинськими міщанами, тринефний з чотирма опорними стовпами храм з готичними нервюрними склепіннями. На подвір’я веде малесенька брама з мініатюрною баштою [Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 265].

Вівтарем церква орієнтована на схід. Спостереження М.І.Жарких, 11.08.1990 р.

Довідка на сайті