1998 р. Жовківщина

1998 р. Жовківщина

Розмір зображення: 669:781 піксел

с. Підгороднє. Каплиця Преображення Господнього, 1837 р. (фото В.Ольхом’яка, 1998) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 141.

с. Підгороднє (Рата).

Каплиця Преображення Господнього.

У давнину на місці теперішньої каплиці, згідно з переказами, стояв монастир, за традицією, заснований близько 1300 р. пізнішим митрополитом Київським і Московським Петром Ратенським. Існуюча мурована каплиця збудована стараннями пароха Рави Руської о. Гаврила Паславського у 1837 р. По другій світовій війні довший час стояла замкненою.

Розташована на невеликому узвишші, посеред сільської забудови. Квадратова в плані цегляна споруда зі скругленими кутами. До чільного західного фасаду прилягає невеличкий мурований відкритий ґанок, вкритий двосхилим причілковим дахом із заокругленим гребенем. Висока основна частина вкрита низькою дзвонястою банею з заломом, завершеною ліхтарем з високим стіжковим верхом. Тиньковані стіни на наріжниках розкреповані подвійними пілястрами і завершені профільованим ґзимсом.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 141.