Церква Воздвиження

Церква Воздвиження

Церква Воздвиження 1753 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 127].

Дерев’яна церква Воздвиження 1923 р., архітектор Л.Левинський [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 111].

Церква розташована в центрі села на головній вулиці. Вівтарем вона орієнтована на схід. Головний вхід на обійстя – з півдня, з головної вулиці. Дзвіниця (дерев.) розташована на південь від церкви (в позиції А2). Спостереження М.І.Жарких, 2.07.1989 р.

с. Раделич (Раделичі).

Миколаївський.

Церква Воздвижения Чесного Хреста. 1923.

Ерекційний акт парафія отримала від польського короля Яна III Собєського у 1678 р. У 1716 р. зведено нову дере’яну триверху церкву на стендарах, яка простояла до першої світової війни. Б 1923 р. за проектом львівського архітекта Льва Левинського зведена існуюча дерев’яна, хрещата в плані, одноверха святиня. На високому четверику середхрестя здіймається восьмерик, вкритий грушастою банею з ліхтарем і маківкою. Бокові рамена теж вінчають ліхтарі.

Державний архів Львівської області, фонд 1, опис 25, справа № 1499.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 726 Колекція карт і планів, опис 1, справа № 1279.

Archiwum Przemyski. Archiwum Biskupstwa grecko-katolickego Przemyskiego, sygnatura № 23, strona № 23; sygnatura № 403, strona № 55.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 342.

Довідка на сайті