Церква св.Миколи Козацького

Мурована церква, що відома в літературі під назвами “Микола Кам’яний” і “Микола Великоріцький”, закладена 1735 р. й освячена 1737 р. Збудована коштом путивльських міщан. Первісно була тридільною, двоповерховою, одноверхою. У нижньому поверсі містилася тепла церква св. Миколи Великоріцького, у верхньому – холодна церква Введення в храм Богородиці. У 1770 р. церкву капітально відремонтували, прибудувавши з заходу п’ятиярусну дзвіницю.

Церква розташована на плато, відмежовуючи з заходу історичне середмістя, як архітектурна домінанта.

Гранчастий вівтар та прямокутні в плані нава, бабинець і дзвіниця згруповані вздовж осі схід-захід. Приміщення 1-го поверху перекриті циліндричними склепіннями з розпалубками і лише вівтар -зімкненим склепінням. Тут підкреслюється лінійно-осьовий принцип організації внутрішнього простору. На 2-му поверсі бабинець і вівтар холодної церкви також перекриті циліндричними склепіннями з розпалубками. Нава має тризаломний верх типу восьмерик на четверику. Перехід до восьмерика здійснено двоярусними тромпами.

Споруда мурована з цегли на вапняному розчині, потинькована й побілена. Дахи укриті покрівельною сталлю по дерев’яних кроквах

В.В.Вечерський

Облямування вікон 1 ярусу