Церква Воздвиження

Церква Воздвиження

Церква Воздвиження [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 5].

Дерев’яна церква Воздвиження 1878 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 118].

с. Прусинів.

Сокальський.

Церква Воздвижения Чесного Хреста. 1878.

Первісно розташовувалася за селом, а перед 1803 р. перенесена на нове місце в селі. У 1878 р. стару дерев’яну церкву розібрали і збудували нову, теж дерев’яну, перед 1906 р. – нову дзвіницю. 1930 р. церкву відреставрували. В радянські часи не була закрита.

Це тризрубна одноверха будівля, нава якої завершена світловим восьмериком, вкритим великою банею. При західній стіні бабинця – присінок, а при північній вівтаря – захристія. Оточена піддашшям.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 14.

Довідка на сайті