2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Розмір зображення: 709:800 піксел

Рисунок Ю. Захарієвича за „Teka Konserwatorska”, І892 р. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 26.

Поториця. Церква Преображення Господнього

Дерев’яна церква галицького типу, збудована у XVIII столітті. Ця тризрубна одноверха будівля дуже нагадувала храми в Кукизові, Печихвостах (нині так само вже не існують). Складалася з ширшої квадратової нави й вужчих прямокутного бабинця та гранчастого вівтаря. Високий зруб на-допасання нави завершував великий сліпий восьмерик, увінчаний шоломовою банею з ліхтарем і маківкою. Бабинець покривав двосхилий причілковий дах з великим острішком, а вівтар – п’ятнсхилий. Оперізувало споруду широке піддашшя, оперте на профільовані випусти вінців зрубів. Розібрана в 1909 році після спорудження нової, мурованої церкви.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 564, 565;

Teka Konserwatorska. – Lw., 1892. – S. 130-147.