Старозавітна Трійця. Ікона 1590-х рр.

Розмір зображення: 714:800 піксел

Ікони з Потелича найближчі за манерою виконання до майстерні автора ікон з Наконечного. В іконах церкви св. Духа в Потеличі домінує холодний сріблястий колорит з перевагою ясно-блакитного і блідо-червоного («Празнички», «Борис і Гліб», «Розп’яття з пристоячими»), тоді як в іконах іншої потелицької церкви – Троїцької – переважає тепліша гама. Ці ікони дещо поступаються перед групою ікон з Наконечного у майстерності виконання. Іконам Троїцької церкви, зокрема монументальній храмовій іконі «Старозавітна Трійця», очевидно кінця 90-х років XVI століття, притаманні риси перехідного періоду, що виявляється, передусім, у підкреслено об’ємному, але все ще умовному моделюванні обличчя (с. 268 – 270).

Старозавітна Трійця. Ікона з Троїцької церкви в Потеличі. 90-і роки XVI ст. Львівський музей українського мистецтва.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 272.