^Потелич с

Церква св.Трійці

Церква св.Трійці

Церква св.Трійці 1587 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 174].

Розквіт міста Потелича, одного з стародавніх міст, припадає на XVI ст. На багатих родовищах гончарських і фаянсових глин та білого піску було широко розвинене гончарське, фаянсове та гутне виробництво, а також інші ремісничі промисли. Місто було широко розбудоване, мало кілька дерев’яних церков. З них дерев’яна Троїцька церква (1593 р.) з настінними розписами визначалась своїми надзвичайно великими розмірами. Вона була найбільшою серед відомих нам дерев’яних церков західних українських земель. [Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура України. – К.: 1970 р., с. 48].

В Потеличі була ще одна дерев’яна церква – св. Трійці, збудована у 1593 [Володимир Січинський. Будівництво міста Потилича. Львів, 1928, стор. 4] і розібрана у 1934 році. Вона, як і церква св. Духа, була розписана. З недосконалих репродукцій можна припустити, що розписи в обох церквах робились однією і тією ж самою групою майстрів. Розписи церкви св. Трійці мали характер повного, закінченого циклу. Для них так само притаманна монументальність, лаконізм композиції, широке декоративне письмо та реалістичні риси, особливо в сценах так званого страсного циклу. Можливо, їх виконали десь на самому початку XVII століття. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 198]

Вкладені елементи

Потелич. Церква св. Трійці, 1593 р. Розібрана у 1937 р. Світлина М. Драґана 1920-х pp. зі збірки Національного Музею у Львові № 1521. 	Джерело:…
1920-і рр. Загальний вигляд з позиції А3
1925 р. Деревяні дзвіниці і церкви Галицької України
1925 р. Деревяні дзвіниці і церкви Галицької України (+)
с. Потелич. Церква Св. Трійці, 1936 р. (фото В.Ольхом’яка, 1996) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква:…
1998 р. Жовківщина
Світлина І. Синкальського 1992 р. Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 451. 	с. Потелич (Потилич). …
1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія
Дзвіниця 1593 р. (дерев.) [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток]. 	Дзвіниця 1545 р.…
Дзвіниця (+)
Ікони з Потелича найближчі за манерою виконання до майстерні автора ікон з Наконечного. В іконах церкви св. Духа в Потеличі домінує холодний…
Старозавітна Трійця. Ікона 1590-х рр. (+)
2009 р. Загальний вигляд з позиції С1