Церква Собору богородиці

2009 р. Поморяни. Церква Собору пресвятої богородиці

Поморяни. Церква Собору пресвятої богородиці (1690 р.)

Замок-палац, ратуша і костел в Поморянах відомі багатьом, а от дерев”яну церкву часто незаслужено позбавляють уваги. А дарма. Все ж таки не кожного дня можна побачити дерев”яну церкву ХVІІ століття, а ще й побудовану без жодного цвяху. Існує версія, що, завдячуючи прихильному ставленню місцевого населення, на цьому ж місці козаки Максима Кривоноса побудували церкву, коли йшли походом на Львів. Храм згорів під час пожежі у 1672 році, але Якуб Собєскій (в ті часи власник Поморян) відбудував церкву. Проте з часом храм став занадто малим для мешканців Поморян, тому в 1690 році побудували більший, який ми можемо бачити сьогодні.

По при все, мабуть, найбільшою унікальністю церкви є те, що вхід до храму зроблено збоку. Якщо подивитись на фото, то можна побачити, що входу з бабинця по головній лінії нема.

Роман Бречко

Загальний вигляд з позиції С2