Будинок губернського земства

Будинок Полтавського губернського земства споруджено в 1903-1908 рр. за проектом архітектора В.Кричевського з використанням первісних проектів О.Ширшова (1902 р.) і В.Ніколаєва (1903 р.). В оздобленні брали участь художники О.Сластіон, С.Васильківський, М.Самокиш, М.Беркос, М.Уваров, учні Миргородської керамічної школи та опішнянські гончарі.

Будинок постраждав у 1943 р від пожежі, а в 1958-1964 рр. його реставровано за проектом архітекторів П.Костирка, В.Крачмера, Н.Квітки, Д.Гольдінова, інженера Г.Борща та ін.

Нині в будівлі розміщується Полтавський краєзнавчий музей.

Будинок земства, розташований в історичному середмісті Полтави і звернений чолом до колишньої фортечної еспланади (Петрівський майдан), відіграє роль архітектурного акценту в забудові.

Споруда – мурована, двоповерхова, на напівпідвалі, з мансардовим поверхом, Ш-подібна в плані. Чоловий фасад, звернений на захід, – симетричний, тридільний, з трьома ризалітами, з яких центральний фланковано вежами з двозаломними верхами. Корпус увінчують високі дахи з полив’яної черепиці (первісне – блакитно-зеленої, нині – червоної).

Розпланування – коридорно-анфіладне. У центрі – вестибюль та хол з парадними сходами, за ним – зал засідань. У бічних крилах були розташовані ділові приміщення.

Фасади мають вишукану поліхромну декорацію з використанням традицій українського народного мистецтва: цоколь викладено з рожевого граніту, стіни облицьовано керамічною плиткою ясно-вохристої барви, на тлі якої виразно читаються поліхромні деталі – герби м. Полтави та повітових міст губернії, розетки, композиції на кшталт “вазона” та “дерева життя”. Вікна закомпоновані в нішах, з перемичками різноманітних форм – прямими, арковими, трапецієподібними. У декорі широко застосовано різьблені поліхромні колонки, кронштейни тощо.

Інтер’єри оздоблені поліхромним орнаментальним і декоративним живописом. У головному залі містилися три великі тематичні картини: “Вибори полтавського полковника Мартина Пушкаря”, “Козак Голота і татарин”, “Ромоданівський шлях” (не збереглися).

Будинок Полтавського губернського земства є першим визначним зразком “українського архітектурного стилю” (українського модерну) і найвидатнішим витвором українського архітектора-художника В.Кричевського.

В.В.Вечерський

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 195 – 196.