Пам’ятник Панасу Мирному

Пам’ятка історії

Полтавська обл., м. Полтава, вул. Панаса Мирного, 56 (за даними 1974 р.)

Загальний опис:

Бронзовий бюст установлено на постаменті з полірованого чорного лабрадориту. Скульптори – Олійник О.П., Вронський М.К.

Висота бронзової скульптури 0,30 м, ширина – 0,55 м, глибина – 0,32 м. Висота постаменту – 2,0 м.

Висота цоколя 0,45 м, основа: 1,12×1,01 м. Постамент чотирикутний (висота 1,55 м, знизу 0,65×0,54 м, зверху 0,51×0,41 м).

На фасаді постаменту, в колі лаврового вінка діаметром 0,37 м, висічений напис:

“Панас Мирний, 1849-1920”.

Пам’ятник створено за проектами народних художників Олійника О.П. і Вронського М.К. та архітектора Крачмера В.В. Встановлений в 1951 р. у садибі письменника.

Панас Мирний (Панас Якович Рудченко) (1849-1920) – видатний український письменник, народився в м. Миргороді і все життя провів на Полтавщині. З 1871 р. жив у Полтаві.

Панас Мирний – автор відомих соціальних романів: “Хіба ревуть воли, як ясла повні !?”, “Повія”.

Після Великої Жовтневої соціалістичної революції Панас Мирний працював у губфінвідділі до останніх днів свого життя. Організував і очолив видавництво дитячого літератури “Зірка”.

Помер Панас Мирний 28 січня 1920 р. і похований в Полтаві.

У 1957 р. тимчасовий постамент з нешліфованого сірого граніту замінено новим – з полірованого чорного лабрадориту.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконкому Полтавської обласної Ради депутатів трудящих № 529 від 10.12.1970 р.

Охоронний № : 17

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: регулюються рішенням виконкому обласної Полтавської Ради депутатів трудящих № 301 від 8.07.1975 р. (див. генплан розташування пам’ятника).

УРЕС.- Т. 2.- К., 1967.- С. 489.

Фонди Полтавського літературно-меморіального музею Панаса Мирного – філії Полтавського краєзнавчого музею / Справа 1156.

Полтавський літературно-меморіальний музей Панаса Мирного. Путівник.- Полтава: “Прапор”, 1959.

Фото пам’ятника Панасу Мирному (вид спереду).