1974 р. Паспортна інформація

Поселення та городище

Пам’ятка археології

Ранньоскіфське поселення (VII-V ст. до н. е.) та слов’янське городище (VIII-XIII ст. н. е.)

Полтавська обл., м. Полтава, Червона пл.

Загальний опис:

Скіфське поселення та слов’янське городище розташовані на високому плато правого берега р. Ворскли в південно-західній частині м. Полтави.

Поселення залягає під нашаруванням культурних залишків слов’яно-руського періоду. В культурному шарі скіфського часу під час археологічних розкопок були виявлені уламки кухонних горщиків, чорних лискованих посудин (в тому числі з врізаним геометричним орнаментом, інкрустованим білою пастою).

Слов’янські залишки складались з уламків ліпного та гончарного посуду, решток виробів з глини, скла, заліза, каменю (шифер, сланець), кісток тварин та ін. Вони свідчать про належність городища до двох культур: роменської (VIII-X ст.) та Київської Русі (X-XIII ст.)

Слов’янське городище виявлене в 1905 р. знахідкою слов’янських прикрас X ст. Скіфське поселення досліджене в 1945 р. Дніпровською Лівобережною археологічною експедицією ІІМК АН СРСР під керівництвом І.І.Ляпушкіна. Серед виявлених культурних відкладів були рештки речових пам’яток скіфського та слов’яно-руського часу, одержаних з двох розвідкових шурфів розміром 1×2 та 2×3 м.

В 1946 р. на площі були проведені археологічні розкопки, під час яких разом з житлами слов’янського періоду були відкриті господарчі ями ранньоскіфського часу.

Обмежена площа розкопок не дала достатніх матеріалів, які б свідчили про укріплення городища і поселення.

Колекції з археологічних розкопок зберігаються у Полтавському краєзнавчому музеї.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення Полтавської обласної Ради депутатів трудящих № 529 від 10.12.1970 р.

Охоронний № : 1

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: затверджені рішенням виконкому Полтавської обласної Ради депутатів трудящих № 301 від 8.07.1975 р. (див. генплан розташування пам’ятки)

Ляпушкин И.И. Днепровское лесостепное побережье в эпоху железа.- М.- Л., 1961 – С. 126.

Ляпушкин И.И. Итоги полевых изысканий 1945 г. в бассейне р. Ворсклы и некоторые выводы из них // СА.- XV.- М.- Л., 1951 – С. 17-43.

Ляпушкин И.И. Славяне Восточной Европы накануне образования Древнерусского государства // МИА.- № 152.- М.- Л., 1968.- С. 74.

Макаренко Н. Полтавский клад // Труды Полтавской ученой архивной комиссии.- Вып. 1.- Полтава, 1962.

Схематичний план розміщення городища та поселення.

Фото місця розташування городища та поселення. Загальний вигляд.

Фото місця розташування городища та поселення. Фрагмент

Ляпушкин І.І. Старослов’янське поселення VIII-XIII ст. на території м. Полтави. – Археологічні пам’ятки УРСР, 1949 р., т. 1, с. 58 – 75.