2009 р. У Полтаві до дня Незалежності встановлять пам’ятник Мазепі

Пам’ятник гетьманові Івану Мазепі встановлять у Полтаві на Соборній площі до дня Незалежності.

Як повідомили у Головному управлінні інформаційної і внутрішньої політики Полтавської облдержадміністрації, сьогодні відбулося засідання обласного оргкомітету з питань святкування 300-річчя Полтавської битви, яке провів перший заступник голови ОДА Іван Близнюк.

Під час засідання мер Полтави Андрій Матковський заявив, що пам’ятник у запланований ініціаторами час спорудити вже неможливо, адже тільки на облаштування фундаменту з технологічними вимогами знадобиться не менш як два тижні.

За словами мера, порушення благоустрою Соборної площі не сприятиме проведенню міських заходів, присвячених 300-річчю Полтавської битви, які розпочнуться вже в травні.

”Спорудження пам‘ятника в цей час стане поштовхом для того, щоб у Полтаві провести другу Полтавську битву. Сюди можуть приїхати радикально налаштовані росіяни, українці або хтось іще. Пам’ятник треба встановлювати або зараз, до 300-річчя Полтавської битви, або після цього”, – сказав мер.

Під час засідання оргкомітету рішення про дату встановлення пам’ятника ухвалено не було. Після засідання мер Полтави зустрівся з губернатором Полтавської області Валерієм Асадчевим і детально обговорив питання про дату встановлення пам’ятника. Під час зустрічі було прийнято рішення, що пам’ятник Мазепі встановлять у Полтаві до дня Незалежності.

Нагадаємо, рішення про встановлення пам’ятника Івану Мазепі було прийнято на позачерговій сесії міської ради 22 серпня 2008 року. Замовником проекту є обласна державна адміністрація.

Проте Полтавська облрада 25 листопада відмовилась виділяти фінанси на спорудження монументу Мазепі і шведському королю Карлу XII. На ці цілі необхідно 1,5 млн. грн., і пам’ятник було вирішено будувати за рахунок спонсорських коштів.

Раніше пам’ятник планували відкрити в травні 2009 року до святкування 300-річчя Полтавської битви.

Міський голова Полтави Андрій Матковський на час святкування 300-річчя Полтавської битви з 25 червня по 10 липня планує запровадити мораторій на проведення будь-яких політичних заходів.