2007 р. У Радехівському районі Львівщини відзначили 280-ліття церкви Зіслання Святого Духа

Дата: 07.08.2007

Свято відзначення 280-річчя дерев’яної церкви Зіслання Святого Духа у селі Полове Радехівського району стало можливим завдяки пожертвам. Зокрема, 2 тис. грн виділила для села фірма «АгроЛВ лімітед», ТОВ «Мебель-сервіс», районний центр зайнятості, а також жителі села разом зібрали понад 2 тис. грн, 1 тис. грн надійшла від РО НСНУ. Про це сьогодні, 7 серпня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Під час урочистостей відбулася презентація книжки В.Волошина «Скрижалі часу з історії с.Полового і його Храму». Перед присутніми виступили сільський голова О.Руда, автор історичного нарису В.Волошин, уродженка села Полового, яка була провідницею УПА і зараз проживає на Рівненщині, та мешканці села. В книзі детально описано історію села і церкви, життя, а також розповідається про жителів села, які займалися просвітницькою діяльністю і були учасниками національно-визвольних змагань.

Довідка ЗІКу.

Дерев’яний храм Зіслання Святого Духа споруджений в стилі старослов’янського бароко і разом з дзвіницею становить архітектурно-мистецький ансамбль, який охороняється державою як історична пам’ятка національного значення.

Гордістю Половецької церкви є стилеві розписи стін, барабану і куполу восьмигранного вівтаря. Їх виконав у 1912 р. знаменитий український художник-монументаліст Модест Сосенко, відомий своїми розписами Українського музичного інституту у Львові, храмів в Золочеві, Славську.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»