Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Cerkiew greckokatolicka pw. Św. Michała Archanioła z 1820 r., obecnie kościół rzymskokatolicki; trójdzielna, konstrukcji zrębowej; we wnętrzu polichromia z XlX w., wyposażenie cerkiewne gł. z XVIII w. Wzniesiona w typie zachodniołemkowskiego budownictwa cerkiewnego. Cerkiew pobita gontami, częściowo oszalowana i pokryta blachą. Szeroka izbicowa wieża o pochyłych ścianach konstrukcji słupowo-ramowej, zwieńczona hełmem baniastym ze ślepą latarnią. Nawę i prezbiterium nakrywają dachy dwuspadowe z dwiema baniastymi wieżyczkami z latarniami. Ściany, stropy oraz parapet chóru muzycznego pokryty polichromią. Wyposażenie: – kompletny ikonostas – grupa Ukrzyżowania z postaciami wyciętymi z desek – późnobarokowy ołtarz z obrazem Pieta – XVIII-wieczne ołtarze boczne z obrazami i ikonami z tego samego okresu – barokowa ambona – polichromowana ława diakońska.