1991 р. Квадрифолій в селі Побережжя

На відстані близько 20 кілометрів від Галича долі Дністром над стрімким його правим берегом на полі «Мурованка» у 1935 році Ярослав Пастернак виявив залишки круглої в плані будівлі княжої доби. При лише часткових дослідженнях тут було розкопано крім фундаменту частину підлоги з тесаних вапнякових плит (70:70 см), шматки олов’яної бляхи з покрівлі, а також багато уламків архітектурних деталей: блок архівольта з перспективного порталу, гранчаста колонка, і камінь в основі дверей, замковий камінь подвійного вікна – (дифорії), фрагменти різьби в романському стилі. На жаль, невідомо де знаходяться зараз ці знахідки. Вони були передані в Музей Богословської академії у Львові і подальша їх доля невідома.

Детальні дослідження ротонди в Побережжі проведені під керівництвом М.Каргера у 1959 році. Виявилось, що споруда мала-форму чотирилисника – квадрифолію (іл.11). Зовінішній діаметр будівлі становив 22 м, а внутрішній – 15,5 м. Ширина фундаменту 3,5 м, а його глибина – 1,5 м. Він викладений річковим каменем на вапняно-піщаному розчині з домішками деревного вугілля. По контурах у верхній частині подекуди залягали великі тесані блоки. Судячи з незвичайно масивного фундаменту, квадрифолій маа дво- або триярусну струнку центричну форму. За подібними краще збереженими пам’ятками романської архітектури на Заході, можемо лише намагатись уявити собі цей величний храм над Дністром.

Я.Пастернак висунув припущення, що дана пам’ятка є залишками побудованого в XIII ст. Данилом Галицьким Борисоглібського монастиря.

Рештки будівлі тепер у напіврозваленому стані, вимагають термінової консервації і постановки бодай знаку – хреста – на місці храму, який би вже здалека вказував на святість цього клаптика землі.

Джерело: Лукомський Ю.В. Архітектурна спадщина давнього Галича. – Галич: 1991 р.