Церква Покрови (муров.)

Плоске. Церква Покрови пр. богородиці, 1928. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 288.

Плоске Свалявський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1928. (УПЦ)

Велику муровану церкву почали будувати в 1925 p., закінчили роботи в 1928, а освятили її 30 червня 1929 р. Ділянку землі в центрі села виміняли в місцевої школи на частину церковної землі. Кошти надійшли від продажу церковної землі та від внесків селян (вартість всіх робіт склала 300 тисяч чехословацьких корон). Камінь возили з сусідньої Родниківки.

Виконав проект та вів будівництво відомий архітектор-самоук Михайло Білак, а організував спорудження церкви місцевий парох о. Ол. Товт. Іконостас зробив Іван Павлишинець аж у 1968 р. за священика А. Рацина та куратора М. Калабішки. Храм оновлювали в 1968 р., тоді ж могли перемалювати інтер’єр чи ікони. Вівтарну частину розмалював М. Приймич у 1997 р. за священика В. Ігнатка та куратора М. Йовбака. На вежі – три дзвони. Два більші відлито в 1923 р., а найменший – у 1930 р.

У Плоскому народився письменник-просвітитель о. Олександр Митрак (1837 – 1913).

Місцевий парох Михайло Деметер був ув’язнений в концтаборах Сибіру з 1949 по 1955 р.