1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Розмір зображення: 800:592 піксел

Дерев’яна церква в Канорі. 18 ст. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 370.

Зупинимося ще на храмі в селі Канорі, розташованому, як і Присліп, недалеко від самого гребеня Карпатського хребта. Якщо більшість храмів міжгірської групи поставлена в оточенні високих дерев і на видному місці або, навпаки, інтимно захована, то в Канорі церква стоїть на високому пологому схилі гори, на відкритому місці. Збудована в кінці XVIII ст., вона є зразком одного з найдосконаліших за формою типів лемківського храму, який розвинувся під впливом тридільних споруд та мистецьких принципів барокко з тридільних, оборонного типу церков (Колодне). Його своєрідність полягає в тому, що квадратні чи гранчасті бані – неоднакової висоти: найнижча – міститься над вівтарем, потім набагато більша – над нефом, а над бабинцем найвища башта-дзвіниця. Велике число горизонтальних членувань, поєднаних з динамічною композицією об’ємів, робить лемківські храми самобутніми й мальовничими.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 383.