2007 р. Повернення історичної території вимагають від Міністерства культури та туризму…

2007 р. Повернення історичної території вимагають від Міністерства культури та туризму України ченці свято-Георгіївського монастиря на Козацьких могилах

Дата: 18.07.2007

На території острова Журавлиха вже протягом 5 років співіснують державний заповідник «Поле Берестецької битви» та відроджений православний монастир. На сьогодні між цими структурами виник конфлікт, який спровокував звернення ченців свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких могилах до Міністерства культури та туризму України.

Автори звернення вимагають від державних чиновників видати офіційний документ про повернення історичної території та споруд монастиря на острові Журавлиха, які до 1962 року були у власності церкви, а з 1967 року входять до складу ДІМЗ «Поле Берестецької битви». Про це у статті «Розчарування у сподіваннях або Кому заважає монастир на Козацьких могилах?» розповідає єромонах Никон (Гайдай), насельник свято-Георгіївського монастиря.

Основною причиною звернення ченців, за словами єромонаха, став інцидент, який відбувся 24 червня. Як стверджує Никон (Гайдай), в цей день на адресу намісника монастиря пролунали особливо нестерпні «образи та релігійна нетерпимість, яку допускали «козаки» з Луцька».

Єромонах наголосив: «Обурює той факт, що образи лунали в присутності заступника директора заповідника Лотоцького Ю. П. та працівників музею. Своєю заявою про те, що в храмі співаються «жидівські пісні» агресивні «козаки» відкрито проповідували язичницьку віру на території православного монастиря, чим ображали релігійні почуття братії!»

Єромонах акцентує увагу на тому, що державний заповідник «Поле Берестецької битви» знаходиться на історичній території монастиря. Водночас він зауважує: «Усі розуміють, що питання будівництва нового приміщення музею не можна вирішити за один день, але, незважаючи на свої законні вимоги про повернення церковного майна, ченці завжди підкреслюють свою тверду позицію щодо важливості збереження історичного музею на Козацьких Могилах».

Єромонах стверджує, що це не перший факт порушення прав монастиря та його насельників з боку музею та «козаків». Він каже: «Три роки братія добивалися закриття на території монастиря – в приміщенні монастирської трапезної – кафе, у якому були щоденні п’янки та розгул… Лише за особистим дорученням міністра культури Богуцького питання про закриття кафе було вирішено, але дирекція заповідника все одно довго зволікала з його закриттям».

Свято-Георгіївський чоловічий монастир на Козацьких могилах відновив своє функціонування на острові Журавлиха 2002 року.

Джерело: РІСУ