2011 р. У монастирі Підкаменя риштування збило чотири фігури – уточнення

Дата: 9.02.2011

У Підкамені риштування домініканського монастиря, де проходила реставрація, збило чотири фігури (раніше мова йшла про дві зруйновані скульптури). Частину однієї з фігур вже знайшли. До ексцесу ці 4 скульптури можна було побачити з підніжжя, тепер їх не видно. Про це ZAXID.NET повідомив голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток Андрій Салюк, який був на місці подій.

«На даху є суттєвий завал риштувального брусу. У долині ми знайшли лише фрагмент однієї фігури, яка є в дуже поганому стані. Інші фігури (три – ред.), можливо, є в завалах, серед дошок на даху або у внутрішньому подвір’ї, у якому вони стані – важко сказати. Фігури були дерев’яними, окуті мідною бляхою», – сказав А. Салюк. Він зазначив, що уже віднайшли гравюри, іконографії скульптур.

«Є зауваження до виконавців реставраційних робіт. У них було рішення, щоб риштування було повністю по периметру вежі, вони зробили тільки на ¾. Фахівці припустили, що могло стати однією з проблем. Якби риштування стояло по периметру, то стійкість була б вищою, – сказав Андрій Салюк. – Риштування поруйнувало дуже суттєву частину даху. Чим це небезпечно? Зараз є період міжсезоння, отже можливі і дощі, і сніг, що може спричинити всередині храму руйнування, через затікання води».

Голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток зазначив, що було прохання, щоб зібрали усі елементи скульптур і залишили у сухому приміщенні, яке не опалюється, з тим, щоб передати до одного з львівських музеїв на експертну оцінку: як би можна було відреставрувати, що можна зробити.

Наразі, за словами Андрія Салюка, територія обгороджена, потрібно також в аварійному режимі ліквідувати можливі наслідки (мова йде про монастир, де провалився дах).

«Для мене дивно, чому відразу не було прийнято рішення про тимчасовий демонтаж фігур. Там є різні скульптури: кам’яні скульптури і дерев’яні (це було відомо). Мені сказали, що по дерев’яних скульптурах було прийнято рішення робити їх на місці. Я цілком погоджуюся з концепцією робити реставрацію кам’яної скульптури на вулиці, тому що іноді демонтаж кам’яної скульптури може бути більш загрозливим.

Але по цих дерев’яних скульптурах треба було прийняти рішення про їхній демонтаж, особливо якщо проводяться такі значні будівельні роботи – розбиралася нахилена вежа. Це дуже суттєві роботи, і була дуже висока небезпека, що щось би могло впасти на цю дерев’яну скульптуру», – зазначив Андрій Салюк.

Нагадаємо, на Львівщині у ніч з 4 на 5 лютого через сильні пориви вітру впала частина риштування, внаслідок чого розбито барокові скульптури домініканського монастиря у с. Підкамінь (Бродівського району). Монастир є пам’яткою архітектури національного значення.