2011 р. Прокуратура Львівщини з’ясує, як було зруйновано скульптури у Підкамені

Дата: 07.02.2011

Голова Львівської облдержадміністрації Михайло Цимбалюк дав доручення обласній прокуратурі, щоб вона з’ясувала ситуацію, що склалася в с. Підкамінь Бродівського району на Львівщині. Мова йде про зруйновані риштуванням через вітер барокові скульптури учнів Пінзеля на монастирі. Про це ZAXID.NET повідомив депутат Львівської облради, член комісії з питань культури історико-культурної спадщини, духовного відродження та ЗМІ Ігор Криськів.

«Голова Львівської облдержадміністрації дав доручення прокуратурі, щоб там розібралися з цим питанням», – зазначив він.

Ігор Криськів зазначив, що підрядна організація, що виконувала реставрацію у монастирі мала б врахувати вітрові загрузки і висоту риштування. «Риштування не мали відношення до фігур, воно було на вежі, і коли через сильний вітер риштування падало, то зачепило скульптури, – зазначив Ігор Криськів. – Думаю, що будуть покарані ці люди. Зараз працюємо над тим, як відновити ці (дві) фігури, одна з них у повністю зруйнованому стані».

За його словами, реставратор Микола Бевз та голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток Андрій Салюк по каталогам знайшли фотографії фігур.