1998 р. Костел у Підгірцях

Розмір зображення: 800:671 піксел

Споруджений в 1788 році костьол Воздвижения завершував проведення перших великих реставраційних робіт Підгорецького замку і надавав цілому комплексу сучасного вигляду. Побудований за проектом Романуса на кошти тодішнього власника Підгірців Вацлава Жевуського, костьол розташований на осі головної алеї парку на віддалі у 300 метрів від в’їзної брами замку. Коли дивитися із замкового подвір’я через браму, то в кінці перспективи видно костьол. Таке розташування останнього робить його невід’ємною частиною замкового ансамблю в Підгірцях. Костьол Воздвижения цегляний, виконаний у стилі барокко, для якого характерним є динамічність композиції та декоративна пишність, примхливі плани, великі контрасти об’ємів, перевантаження скульптурними оздобами. Всі ці ознаки можна бачити на костьолі – він являє собою ротонду з внутрішнім діаметром 12 м, перекриту куполом з сигнатуркою. Головний фасад виділений чотирнадцятиколонним портиком корінфського ордеру, завершену антаблементом і фронтоном. Портик увінчує аттик, який несе вісім скульптурних фігур святих – портретів родини Жевуських. Скульптури виконані з білого каменю С.Фессингером і Лебласом. Із цього ж матеріалу витесані архітектурні деталі, капітелі і бази колон. В оформленні інтер’єру брали участь Л.Смуглевич, Дем’ян, Войціх, Константин і Микола з Жовкви, а також Гергулевич і Вітаницький зі Львова. Дерев’яні різьблені частини внутрішнього убранства виконані скульптором М.Твардовським.

Джерело: Чобіт Д. Підгірці: історико-архітектурна перлина України.- Броди: Просвіта, 1998 р., c. 42 – 43. Фото на с. 43.