2005 р. Церкви Холмської єпархії

Найдавніші згадки походять з люстрації Тишовецького староства 1570 р. 1 В книзі записів нововисвячених священиків єпископа Атанасія Пакости за 1623 р. є сильно пошкоджений запис священика Онуфрія, поповича пересопського, а за 1 червня 1625 р. є запис місцевого священика Андрія про висвячення. 2 У 1640 р. місцевий священик Ярофей був членом правління тишовецької протопопи. 3 У 1805-1827 рр. коштом дідича Рафала Городиського на місці попередньої дерев’яної було зведено нову муровану класицистичну споруду. 4 З 1875 р. – православна. Ремонтована у 1878 р. 5 Черговий ремонт (перекриття дахів новою бляхою) відбувся у 1913-1915 рр. 6 З 1919 р. – костел, з 1921 р. – парафіяльний. 7 Православна громада збудувала будинок молитви для своїх потреб, який був розвалений 7 липня 1938 р. під час акції нищення церков на Холмщині. 8 У 1940 р. церква повернена православній громаді. 9 З липня 1944 р. – знову костел. 10

Розташована на рівній ділянці на околиці села в оточенні старих лип. Мурована тридільна однобанна споруда класицистичного стилю. Ширшу, квадратову в плані наву її вінчає шоломова баня зі сліпим ліхтарем і маківкою, встановлена на високому світловому восьмибічному барабані. Тиньковані стіни прикрашені пристінними тосканськими пілястрами, що підтримують антаблемент, і завершені профільованим ґзимсом. Бабинець і вівтар вкриті двосхилими дахами, що утворюють на фасадах трикутні фронтони. Трикутні фронтони на південному і північному фасадах нави створюють враження хрещатої споруди. Прямокутні з півциркульним завершенням віконні прорізи мають профільовані обрамування з тиньку з замковим каменем. Кути восьмерика теж оформлені пристінними пілястрами. Всередині наріжники нави зрізані, стіни оживлені арками-нішами, в бічних – віконні отвори. Арки відкриті до вівтаря і бабинця, оперті на парні пілястри і зміцнені парами гуртів. Простір нави розкритий до зеніту куполу, в бабинці, вівтарі і північній захристії – хрестові склепіння. Хори влаштовані в наві над аркою. В інтер’єрі збереглися фрагменти колишнього церковного вистрою XVIII-XIX ст., зокрема декілька ікон з XVIII ст.

При церкві розташована дзвіниця, сучасна їй, класицистична, мурована, тинькована, квадратова в плані, з проїздом у нижній частині.

1. Жерела до істориї України-Руси. Том VII. – Львів, 1903. – С. 299.

2. ЦДІА, фонд 201, опис 46, справа 205, аркуші 188а, 186а.

3. Там само. Аркуш 76а.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 586.

6. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 826.

7. KZSzP. Z. 17. Powiat Tomaszowski. – Warszawa, 1982. – S. 40-41.

8. Жуків Б. Нищення церков на Холмщині в 1938 р. – Краків, 1940.

9. Поворозник М. Альбом українських церков. Закарпаття, Лемківщина, Холмщина та Підляшшя. – Лондон, 1988. – С. 208.

10. KZSzP. Z. 17. Powiat Tomaszowski. – Warszawa, 1982. – S. 40-41.