Церква

2005 р. Церкви Холмської єпархії

Найдавніші згадки походять з люстрації Тишовецького староства 1570 р. 1 В книзі записів нововисвячених священиків єпископа Атанасія Пакости за 1623 р. є сильно пошкоджений запис священика Онуфрія, поповича пересопського, а за 1 червня 1625 р. є запис місцевого священика Андрія про висвячення. 2 У 1640 р. місцевий священик Ярофей був членом правління тишовецької протопопи. 3 У 1805-1827 рр. коштом дідича Рафала Городиського на місці попередньої дерев’яної було зведено нову муровану класицистичну споруду. 4 З 1875 р. – православна. Ремонтована у 1878 р. 5 Черговий ремонт (перекриття дахів новою бляхою) відбувся у 1913-1915 рр. 6 З 1919 р. – костел, з 1921 р. – парафіяльний. 7 Православна громада збудувала будинок молитви для своїх потреб, який був розвалений 7 липня 1938 р. під час акції нищення церков на Холмщині. 8 У 1940 р. церква повернена православній громаді. 9 З липня 1944 р. – знову костел. 10

Розташована на рівній ділянці на околиці села в оточенні старих лип. Мурована тридільна однобанна споруда класицистичного стилю. Ширшу, квадратову в плані наву її вінчає шоломова баня зі сліпим ліхтарем і маківкою, встановлена на високому світловому восьмибічному барабані. Тиньковані стіни прикрашені пристінними тосканськими пілястрами, що підтримують антаблемент, і завершені профільованим ґзимсом. Бабинець і вівтар вкриті двосхилими дахами, що утворюють на фасадах трикутні фронтони. Трикутні фронтони на південному і північному фасадах нави створюють враження хрещатої споруди. Прямокутні з півциркульним завершенням віконні прорізи мають профільовані обрамування з тиньку з замковим каменем. Кути восьмерика теж оформлені пристінними пілястрами. Всередині наріжники нави зрізані, стіни оживлені арками-нішами, в бічних – віконні отвори. Арки відкриті до вівтаря і бабинця, оперті на парні пілястри і зміцнені парами гуртів. Простір нави розкритий до зеніту куполу, в бабинці, вівтарі і північній захристії – хрестові склепіння. Хори влаштовані в наві над аркою. В інтер’єрі збереглися фрагменти колишнього церковного вистрою XVIII-XIX ст., зокрема декілька ікон з XVIII ст.

При церкві розташована дзвіниця, сучасна їй, класицистична, мурована, тинькована, квадратова в плані, з проїздом у нижній частині.

1. Жерела до істориї України-Руси. Том VII. – Львів, 1903. – С. 299.

2. ЦДІА, фонд 201, опис 46, справа 205, аркуші 188а, 186а.

3. Там само. Аркуш 76а.

4. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1887. T. 8. – S. 7.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 586.

6. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 826.

7. KZSzP. Z. 17. Powiat Tomaszowski. – Warszawa, 1982. – S. 40-41.

8. Жуків Б. Нищення церков на Холмщині в 1938 р. – Краків, 1940.

9. Поворозник М. Альбом українських церков. Закарпаття, Лемківщина, Холмщина та Підляшшя. – Лондон, 1988. – С. 208.

10. KZSzP. Z. 17. Powiat Tomaszowski. – Warszawa, 1982. – S. 40-41.

Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 326 – 327.

Вкладені елементи

Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 326.
Загальний вигляд з позиції А3. Фото автора, липень 1997 р.