[1987 р.] Загальний вигляд з позиції А3

Перемишль. Катедра Івана Хрестителя 1630

У 18-ому столітті перемиський епископ, кир Атаназій Шептицький (1762-1779), зібрав фонди і почав будувати катедру Івана Хрестителя. Будова почалася в 1777 році від дзвіниці (показана на світлині). В 1784 році австрійський цісар Йосиф II припинив будову, сконфіскував площу на катедру, як теж і зібрані фонди (40,000 талярів). В той самий час австрійський уряд позамикав і сконфіскував багато монастирів в Перемишлі і в цілій Галичині.

Взамін сконфіскованих фондів та церковної площі, цісар Йосиф II передав у власність української перемиської дієцезії нечинний (замкнений) монастир Кармелітів. І вже 5 липня 1795 року посвячено монастирський храм і перейменовано його на катедру Св. Івана Хрестителя (див. фото). Щойно в 1876-86 роках, під керівництвом професора Юліяна Захаровича, костельну вежу новонабутої катедри замінено на баню, а всередині споруджено гарний іконостас. Катедра була власністю перемиської дієцезії аж до 1946 року, аж до моменту, коли того ж таки року польський уряд арештував єпископа Йосафата Коцилов-ського і, разом з іншими церковними достойниками, видав його совєтській владі.

Від 1946 року в Катедрі і в єпископській палаті рядять поляки. Катедру поволі перемінюють на костел. Іконостас (показаний на світлині) вже давніше викинено. Він тепер знаходиться в єпископській палаті, що її перемінено на музей. На дзвіниці висять три дзвони, один з них – величавий. Усі три з українськими назвами і написами.

Іванусів О. Церква в руїні. – St. Catharines, 1987, с. 198.