Хата із с.Помоклі з пасікою

Музей бджільництва

У хаті кінця XIX ст., перевезеній із села Помоклі Переяслав-Хмельницького району, знаходиться «Музей історії бджільництва». Хата збудована в шули: хата, сіни, хатина і прихатня комора. У дворі – комора для зберігання меду, рамок, вуликів і вільшанник – погріб, покритий двохскатним солом’яним дахом для зимування пасіки, та вулики-дупляки середини XIX ст.

При вході в музей зображений святий Зосим – покровитель бджільництва. В прихатній коморі розміщено столярний верстат з різними столярними інструментами, дві медогонки кінця XIX ст., настіні ваги, гирі. У сінях розташована велика дуплянка, за допомогою якої підіймали дупляки на дерево, наставний ушиб з п’яти секцій. У хаті на полицях знаходиться література з бджільництва, на скрині – журнали «Бджільництво». На покуті – ікони, серед них обов’язково ікони святих Зосима і Саватія – покровителів бджільництва. У вітринах експонується посуд періоду Київської Русі для збереження меду, показано виготовлення штучної борті, дуплянку кінця XVIII ст. У центрі хати є дуплянка на дві бджолині сім’ї, які підвішували на висоту 8-10 метрів за допомогою спеціального колеса. Також в експозиції знаходяться дві медогонки XIX ст., інструменти для догляду за бджолами, побутові речі і т. д.