Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Не дозволиш нікому плямити слави, ні честі твоєї нації

Богдан Хмельницький

?

2008 р. Переяславський скансен

Сергій Криниця (haidamac)

жовтень. 28-е, 2008 09:59 pm

Мій улюблений скансен, який офіційно зветься Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини.

Будівництво скансену розпочато 1964 року на Татарській горі на околиці Переяслава обобіч траси Київ-Дніпропетровськ. Нині на території в 30 га розміщено 13 тематичних музеїв, які є органічним продовженням музею-села. Музей ознайомлює з народною культурою, архітектурою та творчістю, звичаями та обрядами українців Середньої Наддніпрянщини. До уваги відвідувачів 122 пам’ятки народної архітектури, понад 30 тисяч пам’яток матеріальної і духовної культури.

Музей розташований за адресою: Київська область, м. Переяслав-Хмельницький, вул. Літописна,2. Відкритий для відвідувачів щодня з 10-ї до 17-ї години.

Це власне офіційна інформація.

Тепер інформація неофіційна. Якщо ви приїздите в Переяслав не на авто, а користуєтеся громадським транспортом, не слід довіряти чисельним путівникам, які розказують, що добиратися до нього дуже далеко і варто брати таксі. Так, справді – офіційний вхід розміщенний з боку об’їздної траси. Але, запитавши у всякого місцевого, як пройти до музею архітектури та побуту відразу біля автовокзалу, швиденько відшукаємо спочатку “Лєніна в кєпкє”, потім вулицю Літописну, місток через Альту і власне доріжку полем, яка виведе нас прямо в скансен. Правда з тильного боку. Але відвідини від того не стануть менш приємними.

Власне раджу відвідувати скансен не у суботу, бо за доброю місцевою традицією усі весілля з усім своїм балаганом вважають за честь святкувати саме тут, і, ясно, не в неділю. Але, якщо у вас вільний тільки вікенд, то бажано прибути до музею пораніше. Я не знаю, чи відкритий головний вхід до 10-ї, але тильний – з боку міста – відчинено зрання.