2008 р. У Переяславі вирує конфікт за територію колишнього Михалівського собору

Поліна Остапенко, Олександр Зименко

Дата: 22.02.2008

Пристрасті – у Переяславі. Конфлікт за територію колишнього Михалівського собору між керівництвом тамтешнього Музею та вірянами сягнув кульмінації. Напередодні там за ґратами опинилися парафіяни Михалівської общини. Потерпілі твердять, у такий спосіб музейники натякнули, щоби віряни звільнили територію. Як так сталося у музеї не знають і власну провину відкидають.

Майже добу під домашнім арештом просидів гурт парафіян Свято-Михайлівської громади у Переяславі. Вірянка Ольга – одна з потерпілих, стверджує: так сусіди – музейники намагаються витурити їх звідти.

Ольга, парафіянка: “Це було дванадцята година дня. Нас ніхто про це не попередив. Ми – нас було семеро та священник опинилися за гратами. Міліція не зразу приїхала. Цілий день до вечора і ніч ми просиділи”.

Музейні експонати – на вівтарі, храмом водять ескурсантів, поруч – у наметі – правлять службу віряни. Священик Анатолій ніяк не дочекається реакції згори. У Міністерстві культури не можуть визначитися, чия ця територія. Суперечки довкола першої київської митрополії, Свято-Михайлівського собору, точаться не один рік. Занедбаний за радянських часів, він перетворився на Музей одягу. Перші ж спроби відродити храм, а музеєві надати інше приміщення, зазнали фіаско.

Анатолій Пономаренко, настоятель Свято-Михайлівської церкви, архієрей: “Компормиссы они не хотят рассматривать никакие. Мы предлагали или построить здание, чтобы они могли переносить туда музейные экспонаты, или же отреставрировать такие здания, или же любые другие здания они нам предложили. На эту тему, они говорят, даже не может быть и разговора”.

Зачиняти музейні ґрати – ініціатива нової керівниці музею. Вона стереже державне майно. Останнього разу за ними парафіян не помітили.

Галина Глушко, в. о. директора Національного історико- культурного заповідника “Переяслав”: “Тепер ми з 15 лютого тримаємо там 2 пости цивільної охорони. Тому що потрібно зберігати державне майно. Я людина не настільки агресивна, щоб… людей не побачити”.

Неконфліктне музейне начальство киває в бік іншого начальства – переяславського міського голови. Мовляв, там мають дати раду конфліктові. Але там нікому – усі пішли справляти День захисника Вітчизни. Тим часом у Михайлівській парафії готуються боронити ворота. На календарі – Масляний тиждень.

Галина Глушко: “Ми все зробимо для того, щоб тут був собор”.

Ніла, парафіянка: “Це монашеске исконне місце. Тут така благодать – сюди приходиш, я прихожу і заспокоююсь”.

Джерело: 5 канал