2007 р. Ієромонах УПЦ МП намагався захопити Музей одягу

Наталка Чангулі, Сергій Гришин

Дата: 28.07.2007

Чоловік у рясі обманом зайшов у службове приміщення і вирвав ключі від музею та квартири – так розповідає музейна працівниця Ганна Лебедєва про спробу самозахоплення Музею одягу в Переяславі-Хмельницькому. Його розташовано у трапезній Михайлівського монастиря. Чоловіком у рясі виявився ієромонах УПЦ Московського Патріархату отець Анатолій. Застосування насильства він не визнає, а свої претензії на храм вважає законними.

У Переяславі-Хмельницькому біля однієї з найстаріших історичних пам’яток міста – Михайлівської церкви, на місці дитинця прадавнього тисячолітнього міста з’явилися малі архітектурні форми – намети та кілька людей на чолі з чоловіком у рясі. Вже сім днів Музей одягу – частина Національного заповідника Переяслава-Хмельницького не працює.

Наталя Павлик, заввідділу Музею українського одягу: “Ми не можемо зайти на своє робоче місце, тому що була спроба самозахвату. Тобто ми не можемо відкрити об’єкт: приїжджають групи – ми їх відправляємо звідси”.

За словами співробітниці музею Галини Лебедєвої, захоплювачами під виглядом екскурсантів були троє чоловіків, один з яких виявився священиком УПЦ Московського Патріархату. Після огляду експозиції «гості» повелися по-хазяйському.

Галина Лебедєва, доглядачка Музею українського одягу: “Попросили, вони вже подивилися музей одягу старовинного, а тепер відкрийте їм трапезну … Коли я намагалася закрити двері (я не могла їх закрити) став цей, як вияснилось о. Анатолій, одштовхнув мене од дверей і не давав мені закрити двері. Коли я вже ключ хотіла вставити в замок – він у мене вихватив із рук ключі”.

Чоловік у рясі їздить червоним мерседесом і відгукується на звернення “Отче Анатолію”. Сюди його направив служити очільник УПЦ Московського Патріархату митрополит Володимир Сабодан у Михайлівську церкву, яка є власністю міста. Отець дати інтерв’ю погодився, але висунув умову.

Отець Анатолій: “А ви в мене благословення попросіть”.

Потім зголосився говорити і без благословення. Застосування сили до жінки, відбирання ключів та спроби захоплення Михайлівської церкви отець не визнає.

Отець Анатолій: “Спаси, Боже, спаси Боже від цього. Протокол або позов від них, який у суді доказаний, тоді ми можемо балакати на цю тему”.

Та чимало переяславців стверджують, що бачили кривду від отця на власні очі.

Василь Плужник, сусід: “Кажу, ну для чого ви, ну, женщина, а він на дверях так став, ні туди ні сюди, і ключі не дає, і замка не дає і туди не пускає. Я батюшці казав, батюшка – це не по-божеськи. Ну не по-божеському, так насильно, ну не по-человечески”.

Переяславський проводир Української православної церкви Московського Патріархату визнає ситуацію складною, але наголошує – наметів не приберуть.

Отець Ніл, архімандрит Переяслав-Хмельницького р-ну УПЦ (Московський Патріархат): “Мала архітектурна форма зараз залишиться, поки не вирішиться це питання. Відповідь така досконала чи ні?”

Міський голова іншої думки і вже звернувся до прокуратури. Тим більше, що храмів Московського Патріархату в Переяславі є три і, за словами мера, місця помолитися вистачає.

Іван Якименко, мер Переяслава-Хмельницького: “Отець Іван він би не заперечував, щоб служби проводились там. Це просто признаки рейдерства і захвату храму. Побачивши, що храм іде до завершення по реставраційних роботах, не вклавши ні копійки – це не законно”.

Прокуратура своєї позиції ще не висловила, міліція приймає заяви. Наразі ситуація залишається без змін.

із Переяслава-Хмельницького, програма “Вiкна”, СТБ

Джерело: СТБ