Церква 1953 р, (шестистовпна)

План церкви в «окольному граді» в Переяславі. XII ст. За М. К. Каргером.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 198.

Церква 12 ст. на розі вул.Леніна і Б.Хмельницького, розміром 14:21 м, тринефна, триапсидна, шестистовпна [Мусієнко П.Н. Подих давнини глибокої. – К.: Будівельник, 1972 р.].

У стародавньому Переяславі відомі дві кам’яні споруди цього часу. Перша з них – це досить великий шестистовпний храм в «окольному граді». Його залишки відкрито в 1953 році [М.К.Каргер. Памятники древнерусского зодчества в Переяславе-Хмельницком. – У зб.: Зодчество Украины, К., 1954, стор. 271]. Своїми формами храм дещо подібний до київських будівель XII століття, але в ньому є й місцеві особливості – пілястри на фасадах без півколон. Всередині храму на зовнішніх стінах немає лопаток. Західна пара стовпів підкупольного квадрата має в плані восьмигранну, а не хрещату, як звичайно, форму.