Водолій

Водолій

Розмір зображення: 709:800 піксел

Крім предметів, відлитих у керамічних ливарських формах, деякі вироби більш складної конфігурації виготовлялись способом лиття по восковій моделі. Так, зокрема, відливали водоліїв у вигляді левів, які з’явились на Русі десь у XII столітті. Такі водолії походять з Ірану, але зустрічаються вони і в багатьох країнах Західної Європи. Подібну бронзову посудину знайдено в 1963 році у Переяславі-Хмельницькому (давній Переяслав Руський) під час риття траншеї. Переяславський водолій являє собою порожнисту фігуру лева, який тримає в пащі круглу трубку. Крізь цю трубку виливалась вода, що нею заповнювався водолій. Ручка посудини зроблена у вигляді чудовиська собако-птаха Сімаргла, який сидить у лева на спині. Голова лева високо піднята, пасма пишної гриви спадають аж до ніг. Вигнутий на спині хвіст закінчується китицею. Пізніше на Україні подібні посудини починають робити з глини. Побутують вони і тепер, зокрема їх виробляють майстри з Опішні на Полтавщині (с. 379 – 380).

Бронзовий водолій з Переяслава-Хмельницького. XII – поч. XIII ст. Інститут археології АН УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 376.