Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 800:531 піксел

Дерев’яна церква Різдва богородиці 1932 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 86].

Пашковець Воловецький район

Церква Різдва пр. богородиці. 1932. (УПЦ)

Село заснували на пасовищі, від чого пішла його назва. Невелику дерев’яну церкву збудував відомий майстер з Нижніх Воріт Василь Улинець з1930по1932р. Допомагали йому двоє майстрів з Нижніх Воріт, а дев’ять пашківчан, причетних до будівництва, зібрали гроші, возили дерево власними кіньми та возами. 12 вересня 1932 р. церкву посвятили.

Розповідають, що Улинець говорив про пашковецьку церкву як про свою дев’яту споруду. Дослідник Василь Пагиря зазначає, що філіальну церкву в Пашковці святили в 1934 р. Очевидно, це було посвячення вже обладнаної та прикрашеної церкви. Тоді ж Марія Мацко (Лукач) подарувала 260 корон на престольний образ та 83 корони на хрест. У 1935 р. було придбано чорні хоругви за 520 корон.

У 1937 р. Адольф Венк подарував статую св. Антонія, Андрій Ряшко – червоні хоругви, прикрашали церкву й інші селяни. У 1969 р. стараннями куратора Юрія Щербея церкву відремонтували, перебудували ґанок, а художник Мешко з Мукачева розмалював її всередині.

У 1978 р. – перекрили бляхою. Споруда належить до пізніх церков і вже не має всіх характерних для народного будівництва ознак. Однак майстер вміло вирішив пропорції храму й вигідно розмістив його на тлі розкішного пейзажу.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 315.

Довідка на сайті