Церква св.Симеона Стовпника

Розмір зображення: 800:593 піксел

Дерев’яна церква св.Симеона Стовпника 1717, 1890 рр. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 154].

Першу церкву в селі збудувала своїм коштом дідичка Яніна Полюбинська у 1577 р. 1 У 1717 р. коштом власників села Фірлеїв збудовано нову дерев’яну будівлю. 2 З 1875 р. – православна. У 1894 р. збудовано нову дерев’яну церкву з матеріалу старої, а також старої церкви з Радча та старого костелу з Ломазів. 3 Зачинена після першої світової війни, а у 1930 р. перетворена на костел св. Трійці. 4 У 1940-1944 рр. в селі діяла відновлена православна парафія. 5

Орієнтована тридільна дерев’яна зрубна будівля на цегляному підмурівку. Складається з восьмибічної нави та вужчих гранчастого вівтаря і прямокутного бабинця. До вівтаря з півночі прилягає захристія. До бабинця прилягає ширша за нього квадратова в плані вежа-дзвіниця, верхній ярус якої, восьмигранний в плані, накритий високим восьмибічним наметом. Нава вкрита низьким восьмибічним наметом, а вівтар і бабинець – схилими дахами. Вхід в церкву підкреслює двоколонний портик. Стіни церкви шальовані вертикально дошками, завершені профільованим ґзимсом, під окапом вежі – арковий ґзимс. Всередині нава перекрита восьмибічним псевдокуполом, в бабинці і вівтарі – пласкі стелі з падугами, в захристії – стеля по балках. В нижній частині вежі – присінок і два приміщення по боках, над ними – хори.

1. Mironowicz A. Podlaskie ośrodki i organizacje prawosławne w XVI і XVII wieku. – Białystok, 1991. – S. 75.

3. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

4. KZSzP. Z. 14. Powiat Parczewski. – Warszawa, 1972. – S. 10.