Церква Успіння

Церква Успіння

Церква Успіння 1900 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 51].

В 1898 р. у церкві знаходилась ікона богородиці з написом: “Сію ікону писа Лаврентій літ 1409” [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 142].

Дочерня церква с.Військо – в Кальварії Пацлавській (де колишня мурована церква теж уже не існує). (с. 178)

Знищено велику відпустову церкву в Кальварії Пацлавській, як також і старинну дерев’яну церкву, де знаходилася чудотворна ікона богоматері. В архівах занотовано, що в Пацлаві була дерев’яна церква з 1311 року, ще з часів короля Юрія Галицького. Тут була приміщена ікона богоматері, намальована ченцем Лаврентієм в 1409 році. Ця ікона стала чудотворною. В 1611 році цю церкву перебудували та відновили в 1922 році.

Ця старинна церква Св. Симеона Стовпника (1311/1611/1922), як теж і нова відпустова церква Чесного Хреста (1900), вже не існують. Треба сподіватися, що чудотворна ікона богоматері знаходиться в якомусь польському латинському костелі.

Джерело: Іванусів О. Церква в руїні. – St. Catharines, 1987, с. 180.

Кальварія Пацлавська