Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 800:523 піксел

Церква Богородиці 1868 р. [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 561]. Церква Різдва богородиці збудована у 1729 р.; потім розібрана і перенесена на обійстя Успенської церкви. Нова церква збудована у 1865 – 1868 рр. на місці старої церкви Успіння – кам’яна п’ятиверха, разом з дзвіницею. Іконостас 2-ярусний різьблений. Шановані ікони божої матері Скоропослушниці, св.Онуфрія [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 709 – 711].

В Озариньцях дві церкви, обидві збудовані в XIX ст. камінні. Була стара дерев’яна першої половини XVIII ст. трьохбанна. Парахвія продала церкву в друге село, а сільрада не дозволили й спочатку хтіла зробити з матеріалу церковного меблю до театру, а потім вжила просто на опал. Хоч церква й була перебудована в 1872 р., все ж вона цілком зберегла свій стиль, як каже Кривицький, знищили її 1922 року. З Різдва Богородицької – т.зв. Волоської церкви я взяв до музею хрест різьблений дерев’яний з написом 1721 р., грамотку, держалко свічки розмальоване й «верстку» невеличку квадратову з хрещатим орнаментом.

З Успенської церкви взяв оливяний хрест понищений – початку XVIII ст., хрест дерев’яний виносний й мідне блюдце з написом 1796 р., а також грамотку поч. XIX ст. На місті старої зруйнованої церкви стоїть на підмурку хрестик; весь цвинтар засажений картоплею. В камінну огорожу вмуровано чотири хрести камінні, з яких один 1743 року, сфотографовано. Зфотографував також я ворота Богородицької Волоської церкви збудовані уже в XX ст., але по-старому – аркою. Ворота Успенської церкви теж камінні з хрестиками камінними зверху [Екскурсія на Поділля й Волинь 24 липня – 10 вересня 1926 року. Щоденник Данила Щербаківського. – “Пам’ятки сакрального мистецтва Волині на межі тисячоліть”, Луцьк, 1999 р., с. 18].

Дерев’яна церква була продана на паливо у 1923 р. [Нестуля О. Доля церковної старовини в Україні. – К.: 1995 р., т. 1, с. 204] – за щоденником Д.Щербаківського.

Озаринці. Церква діюча, орієнтація вівтаря 78°, при ній 2 хрести. Спостереження М.І.Жарких, 8 липня 1996 р.