Надбрамна дзвіниця розміщується в північно-західному куті замкового двору на місці давньої брами і належить до останнього періоду будівництва на Замковій горі. Дзвіниця та цегляно-металева огорожа по периметру подвір’я споруджені за проектом цивільного інженера А.Павловського в 1905 р., коли було впорядковано територію замку після реконструкції Богоявленської церкви. Це прямокутна в плані двоярусна споруда, у 1-му ярусі якої на поперечній осі знаходиться проїзд на замковий двір, а обабіч нього симетрично розташовані по два невеликі приміщення. В одному з приміщень влаштовано сходи на верхній ярус, вирішений у вигляді восьмигранного підбанника, увінчаного банею. Зовнішньому декору дзвіниці притаманні риси “єпархіальної” архітектури кінця XIX – початку XX ст.

О.М.Годованюк

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 209.