Страшний суд. Ікона 17 ст.

З кінця XVI століття, в період загострення соціальних суперечностей, сюжет «страшного суду» нерідко використовувався, щоб винести вирок представникам панівних класів, засуджуючи їх на вічні муки. Тут можна бачити, наприклад, як біс везе в пекло пана і пані або суддю неправедного тощо. В іконі «Страшний суд» з каплиці на кладовищі Острога (Волинь, XVII ст.) іконописець зобразив навіть польського гетьмана з дружиною, яких біс засилає до пекла, оскільки вони були, як про це каже напис, «пани немилостиві». Фігуру гетьмана вміщено в тому місці «Страшного суду», де за традицією зображали історичних осіб, таких, як Пілат або Дарій, які засуджувались православною церквою. Нерідко пекельних мук тут зазнавали й самі прислужники бога – священнослужителі.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 286.