Кляштор єзуїтів

Кляштор єзуїтів

Розмір зображення: 1884:1549 піксел

Поштівка: Орда Н. Руїни костелу та кляштору єзуїтів в Острозі. – Orda, Napoleon (1807-1883) Ostróg (G. Wołyńska), ruiny kościoła i klasztoru Jezuitów […] [Lwów] : nakł. Sp. wyd. Postęp we Lwowie, [ca 1920] (pocztówka); 9 × 13 cm

Рисунок Н. Орди виконано в сер. 19 ст. Підпис на поштівці: «Руїни костелу та кляштору єзуїтів, заснованого Анною-Алоїзою Ходкевич з дому князів Острозьких. Тут спочивають останки її чоловіка – Яна Ходкевича, привезені з-під Хотина в 1624 р.»

Кляштор єзуїтів засновано в 1624 р. кн.Анною-Алоізією Острозькою (Ходкевич). Він складався з костелу, келій, колегіуму. Недобудовані споруди спалені в 1648 р. Будівництво закінчене на поч.18 ст. Кляштор закрито в 1773 р. Після пожеж 1809 і 1820 рр. споруди не відбудовувались, і в кін.19 ст. були геть розібрані [Рычков П.А. Дорогами южной Ровенщины. – М.: 1989 г., с. 91 – 94].