2009 р. Олеський замок повертається до середньовіччя: відключено опалення, а від завтра і…

2009 р. Олеський замок повертається до середньовіччя: відключено опалення, а від завтра і електропостачання

Дата: 24.02.2009

З 22 січня 2009 року музей «Олеський замок» не опалюється. А з 25 лютого енергетики обіцяють припинити електропостачання. Як бути без світла і сигналізації, працівники музею навіть не хочуть уявляти. Музей «Олеський замок» є у підпорядкуванні Міністерства культури.

Як повідомляє «Радіо Cвобода», на сьогодні температура у залах і фондах Олеського замку ще плюс 2-5 градусів. На вулиці, вночі мороз до мінус 8. У приміщенні замку утворюється висока вологість і щодня знижується температура. А це становить найбільшу загрозу для картин і скульптур.

Експозиція музею налічує понад півтори тисячі експонатів середньовічного мистецтва. Серед них унікальні ікони, одна з найбільших у Європі колекцій дерев’яної скульптури, чого лишень варті творіння рук Пінзеля! А ще численні гобелени, меблі, батальна картина Мартіно Альтомонте «Битва під Віднем». Ці унікальні твори починають нищитись через вологість і різку зміну температури, а врятувати їх буде в тисячі разів дорожче, аніж сума боргу за електропостачання, що на сьогодні становить 40 тисяч гривень.

Замок опалюється електричними котлами і ще 15 грудня енергетики попередили, що припинять енергопостачання. Працівники Олеського замку і Львівської галереї мистецтв надіслали листи в Міністерство культури з проханням перечислити кошти енергетикам.

На сьогодні сплачено половину суми з заборгованих 90 тисяч гривень. «Почали давати гроші окремими траншами. 24 січня – 22 тисячі, 19 лютого дали 30 тисяч. Тепер чекаємо наступного траншу. Наші експонати страждають від різкого перепаду температури, це погано. Плюсова температура ще тримається, але морози вночі сильні», – повідомив директор музею «Олеський замок» Роман Соломко.

Дирекція Олеського замку отримала днями лист від енергетиків, якщо до 25 лютого не сплатять усю суму боргу, то цілком будуть без електропостачання. Якщо по системі опалення зараз проганяють гарячу воду, щоб не замерзли труби, то після цілковитого відімкнення від енергопостачання, воду доведеться повністю злити. А ще музей залишиться без світла і сигналізації. «Все, не знаю, що робити тоді», – зазначив директор.

Працівники музею звернулись з листами в СБУ та правоохоронні органи, а дирекція Львівської галереї мистецтв скерувала лист в Міністерство культури. У цій культурній установі держави ніхто не міг пояснити, чи надійдуть гроші на рахунок музею протягом двох днів і чому виник борг. Очевидно, що це пов’язано з ухваленням бюджету, зазначають в обласному управлінні культури.

Довідка

Перша письмова згадка про Олеський замок датується 1327 роком, коли він перейшов у володіння сина мазовецького князя Тройдена і руської княжни Марії. Історики припускають, що замок побудував один із синів галицько-волинського князя Юрія Львовича. Розташування замку на кордоні Литви і Польщі було причиною того, що за нього велась постійна боротьба і змінювались власники.

Олеський замок зазнав чимало руйнувань: в 1838 році потерпів від землетрусу, його відбудували з руїни; російські війська в роки Першої Світової війни повиривали двері, паркет, понищили настінні розписи. До 1939 року в замку розташовувалась сільськогосподарська школа. В роки Другової Світової війни тут був табір польських полонених, радянська дивізія, гетто, де німецькі окупанти розстрілювали євреїв.

У 1951 році у замок влучила блискавка, яка спричинила пожежу. З 1969 року тривала реставрація замку і з 1975 – це музей, філіал Львівської галереї мистецтв. Втім руйнування замку продовжується і в 21 столітті.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»