Інтер’єр кімнати (1) з каміном

Фото Зенона Боровця і Богдана Тхора, 13 серпня 2009 р.

Інвентарні описи замку дозволили реконструювати в залі інтер’єр XVIII ст. У цей період переобладнанням замку керував скульптор з Франції Леблан. За його проектом, очевидно, і була зроблена декоративна ліпнина на північній стіні та карниз під стелею, в центрі якого знаходився живописний плафон “Викрадення Європи”. Леблану також належать дві алегоричні жіночі скульптури.

На віконних та дверних отворах залишилися фрагменти розписів, виконаних у техніці стюкової кераміки (масу із суміші гіпсу і фарби, інколи ще з товченим мармуром замішували з водою і наносили на стіну окремими ділянками, пізніше шліфували і покривали воском).

В південну стіну залу вмонтовано великий камін другої половини XVII ст. з чорного мармуру.

По боках висять два гобелени початку XVIII ст. французького виробництва зі сценами на теми “Метаморфоз Овідія” та два бронзові рефлектори для свічок. На стелі – бронзова люстра XVIII ст.

Інтер’єр залу доповнюють меблі ґданських майстрів, що користувалися популярністю у XVII-XVIII ст. – стіл, шафа, скриня.