Церква Преображення

Церква Преображення

Оленьово Свалявський район

Церква Преображення Господнього. 1923. (УПЦ)

Ще в 1682 р. в селі був священик Іван Наливайко, а церкву згадують у 1690 р.

З 1704 р. відомості про священиків та церкви відсутні. У селі розповідають, що остання дерев’яна церква стояла на горі “Лиса” і те місце називають “Гробіщі”. За однією версією, церква згоріла, а за іншою – була розібрана в 1860-х або 1870-х роках і залишки деревини пішли на господарські потреби селян. Місце, де стоїть теперішня невеличка мурована церква, подарували Федір Козар та Олекса Хрищакулин. Спочатку збудували кам’яну дзвіницю-каплицю. Важко вирішити, коли це було, але кам’яний хрест біля церкви має напис: “Сей хрест поставил Лизаниц Митер 1897”, що служить певним часовим орієнтиром. Дзвін було відлито в 1865 p., але він міг походити ще з дерев’яної церкви. 1923 р. (хоча згадують і 1921, і 1924 роки) шваби з Паланку прибудували до дзвіниці кам’яну наву, зробили двосхилий ґонтовий дах і постала базилічна церква. Твердять, що форма дзвіниці, яка стала вежею церкви, не змінилася. Аж у 1991 р. Михайло Козар, Юрій Васильович Лизанець, Юрій Федорович Лизанець, Юрій Свистак та інші сільські майстри прибудували вівтарну частину з внутрішнім радіусом 3,2 м. Іконостас вирізьбив місцевий житель Іван Лизанець у 1986 – 1987 роках.

326. Оленьово. Церква Преображення Господньою, 1923 р. (В. Vavroušek. Církevní památky na Podkarpatske Rusí. Praha. 1929.)