Олександропіль с

Олександропольський курган

Зветься також Лугова Могила.

Досліджуваввся О.Терещенком у 1852 – 1854 рр.; О.Є.Люценком – у 1955 – 1865 рр. Висота його – 21 м.

Фирштейн Б.В. Черепа из Александропольского скифского кургана. – Вопросы антропологии, 1966 г., т. 22, с. 62 – 76.

Джерело: Scythian art. – Leningrad: Aurora art publishers, 1986, p. 9.
Вигляд перед розкопками
Навершя у формі крилатої богині. 	Скіфія, поч. 3 ст. до н.е. 	Бронза. Розміри 15.7: 8.6 см. 	Олександропольський курган (нині Дніпропетровська…
Навершя у формі крилатої богині (+)
Навершя: крокуючий грифон у прямокутній рамці, з підвішеними дзвіночками. 	Скіфія, поч. 3 ст. до н.е. 	Бронза. Розміри 15.5: 10 см. …
Навершя
Навершя: тризуб, кінці якого прикрашені фігрками птахів з маленькими дзвониками у дзьобах. 	Скіфія, поч. 3 ст. до н.е. 	Бронза. Розміри 28.9: 28.5…
Навершя (+)
Довжина 7.5 см. 	Олександропольський курган. 	Державний Ермітаж (Санкт-Петербург), інв. № Дн 1855 1/256. 	Джерело: Brasinszkij I.B. Szkita kincsek…
Пластина у формі пантери
Довжина 9.3 см. 	Олександропольський курган. 	Державний Ермітаж (Санкт-Петербург), інв. № Дн 1856 1/16. 	Джерело: Brasinszkij I.B. Szkita kincsek…
Грифон нападає на пантеру